Volvo traceert herkkomst kobalt

Id: 5181
Permanent Link
Volvo is de eerste autofabrikant die kobalt met blockchain-technologie wereldwijd laat traceren naar de bron. Kobalt wordt gebruikt voor de huidige accupakketten in elektrische auto's. De arbeidsomstandigheden waaronder de grondstof gewonnen wordt kunnen te wensen over laten, iets wat Volvo wil voorkomen. De aankondiging volgt kort na de onthulling van Volvo's eerste volledig elektrische auto, de Volvo XC40 Recharge.

Het traceren van ruwe grondstoffen die gebruikt worden voor lithium-ion batterijen, zoals kobalt, is voor autofabrikanten één van de grootste uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Volvo maakt zich naar eigen zeggen sterk voor een volledige traceerbaarheid en transparantie, zodat Volvo-rijders erop kunnen vertrouwen dat de grondstoffen op een verantwoordelijke wijze zijn verkregen.

Blockchain is een transparant en betrouwbaar systeem om gegevens vast te leggen. Omdat informatie over de oorsprong van de grondstoffen met een blockchain niet onopgemerkt gewijzigd kan worden, is de toeleveringsketen van deze grondstoffen volledig transparant. Volvo Cars heeft met zijn twee grote acculeveranciers, CATL uit China en LG Chem uit Zuid-Korea, en internationale blockchain-bedrijven een overeenkomst gesloten om nog dit jaar met het traceren van kobalt te beginnen.

Na een succesvolle pilot in de afgelopen zomer, gaan technologiebedrijven Circulor en Oracle blockchain-technologie toepassen in de volledige logistieke keten van CATL. Hetzelfde doet Responsible Sourcing Blockchain Network (RSBN) met specialisten RCS Global en IBM in de logistieke keten van LG Chem.

Bij een blockchain worden digitale informatiebestanden via cryptografie met elkaar verbonden. Binnen een logistieke keten creëert de technologie transactiegegevens die niet gewijzigd kunnen worden. Ook dwingt het systeem gemeenschappelijke regels af om gegevens vast te leggen. Op die manier kunnen deelnemers transacties onafhankelijk van elkaar verifiëren en controleren.

In het geval van Volvo Cars legt de blockchain informatie vast over de oorsprong, het gewicht en de omvang van het gewonnen kobalt, evenals over het logistieke traject. Uit de blockchain blijkt ook of betrokken partijen werken in overeenstemming met de richtlijnen van OECD op het gebied van toeleveringsketens. Door deze aanpak neemt het vertrouwen onder alle partijen onderling toe.

Category: Diversen
Merk: Volvo

Publicatiedatum: 2019-11-06
© Autoboulevard, 1996-2020     |     Disclaimer     |     website: Megelink / Partners / BV